Nya prioriterade projekt

Efter senaste LAG-mötet har vi ytterligare några prioriterade projektansökningar i vårt område.
SäkerBy
Genom SäkerBy vill man utbilda bybor i brandskydd, Förstahjälpen och Hjärtlungräddning (HLR) samt brottsförebyggande åtgärder i Grannsamverkan och därmed öka kunskapen och tryggheten för de som bor längst bort från räddningstjänst, ambulans o polis. Föreningen kommer att placera en Hjärtstartare lättillgängligt i byarna. Genom ökad kunskap och utplacering av en hjärtstartare i byn ökar man även attraktiviteten att bosätta sig eller bo kvar i området. Brandskyddsföreningen i Jönköpings län är projektledare och någon person i respektive by blir den drivande på lokal nivå.

Miniopera för förskolan
Projektet avser att ge kommunens förskolebarn möjlighet att på hemmaplan möta konstformen opera som annars bara finns i storstäderna. Gästande operaensemble är baserad i regionen och förställningen är helt anpassad till en barnpublik för att på ett lekfullt sätt presentera musiken och konstformen.
Projektägare är Gnosjö Kommun.
Förbättringar på museet
För att kunna fortsätta utveckla museet utan att inskränka på möjligheten att anordna temakvällar eller kunna hjälpa andra föreningar med deras sammankomster samt ta emot ungdomar på ett bra sätt behöver ytan utökas på museet. Projektet ska bygga ut entresolplanet med ca 63 m2. På den tillkommande ytan är det tänkt att inreda en medieavdelning med filmstudio, kamerabutik och mörkerrum. Gislaveds Industrimuseum har även det tornur som fanns på huvudbyggnaden till Nissafors Bruk och de vill gärna visa upp det för besökare. Medlemmarna har olika kompetenser och större delen av byggnadsarbetet kan de göra själva men behöver köpa in en del specialkompetens inom el och svetsning.

Makerspace kompetensforum
Projektet innebär att det makerspace som finns på biblioteket i Vaggeryd blir en kompetensresurs inte bara för intresserade kommuninvånare allmänt, utan blir en kugge i kommunens utbildningsorganisation i likhet med den roll ReMida spelar inom Barn- och ungdomsförvaltningen idag. Utveckla bibliotekets roll som kunskapsfacilitator, utveckla en modell för teknikundervisningen på högstadierna med bibliotekets makerspace som nav som också dockar in med gymnasiet och det lokala näringslivets behov.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.